Tangoul in finala "Romania Danseaza"

Da, tangoul este in finala "Romania Danseaza". 
Iar pe 19 Mai este finala, LIVE. Tinem pumnii, poate iese :)



Dupa aceste doua reprezentari de la Antena, pe la practici si milongi vorbind cu lumea, invariabil, daca discutia se prelungea, acest subiect, cel din video-ul de mai sus era adus in discutie. Si nu de mine. Curios este ca majoritatea celor care au deschis subiectul, sunt leaderi, nu-mi aduc aminte sa fi vorbit despre acest concurs cu followeri... ma intreb de ce oare. Inca nu am raspuns. Idea generala, pe care interlocutorii mei au emis-o e ca "e de bine", cu cat mai mult tango in media, radio, presa, televizuina, cu atat mai bine. Face bine tuturor, dansatorilor, ca se poate largii comunitatea, si scolilor. Da, cu cat se aud mai mult cuvintele "tango argentinian", cu ata mai bine. Iar Mihai Bendeac, a subliniat, si a repetat, de vreo trei ori la rand, "tango argentinian", cu intonatie, apasat, suficient cat sa-ti zumzaie in urechi si sa-ti ramana pe creier pentru inca cateva zile. Zic ei si eu, o mare reclama adusa acestui dans in fata unei tari intregi. 

Desigur, ceea ce multi nu stiu, vorbesc despre cei care se uita doar la televizor si nu au calcat niciodata pragul unei sali in care se preda "adevaratul tango - argentinian!", este ca tangoul acesta saracu' e si el de mai multe feluri, iar ca ceea ce se intampla la "Romania danseaza" este pur show, construit pentru acest gen de emisiune. Asta se cere. Asta te ajuta sa te califici, sa intrii in semifinale, in finale, sa castigi premiu. Exact asa cum a precizat si Mihai Bendeac, dupa ce au dansat Tudor si Raluca,  "Asa se face show!".

Pe de alta parte, ceea ce discutam cu unul dintre interlocutori, depinde foarte mult cui te adresezi cand dansezi, care iti este publicul, ca daca te duci la o milonga si te apuci sa dansezi in ronda, ca pe scena, sigur vei avea o problema, categoric, nu poti face asta, va fi considerat ca totala lipsa de respect pentru toti participantii la milonga, stim prea bine; daca te duci la o nunta sa dansezi 2 melodii, si dansezi ca la milonga in ronda, cu pasi marunti ca la inghesuiala, si tot pe loc, pe loc, pe loc, fara sa "ari terenul" in lung si-n lat, si pe toate cele trei-5-7 diagonale, auditoriul o sa inceapa sa caste, o sa dea un cot vecinului de masa si o sa-i zica "unde i-or fi gasit si pe neprofesionistii astia?!?! Sunt vai mama lor! Cica asta e tango... habar nu au! Si io dansez mai bine ca ei! Ca stiu io de la Bunicu'!"

Asa cum imi povestea cineva care a fost la un curs de tango dedicat celor care vor sa invete sa faca "show", nu poti sa te duci pe o scena si sa faci improvizatie. Trebuie sa te pregatesti, cat de cat. Sa stii ce mama-naibii e cu evenimentul la care participi, care e publicul, si sa stii ce prezinti. Daca vrei intr-adevar un show, nu te duci sa dansezi pentru placerea ta, ci trebe sa-ti faci macar acolo cat de cat o coregrafie, atentia ta sa fie ce transmiti publicului. Acum, daca ai un public neavizat, care are "stereotipul tangoului" in cap, daca in timpul dansului nu le arati de trei ori chilotii fetei, ala nu e tango! Invers, daca e vorba de un show al maestrilor care au tinut si cursuri, si totul se petrece intr-un modiu tanguero, acolo vorbim de cu totul altceva, poti face un show ca "istoria del tango" cum a facut-o si Sebastian Arce la Bucuresti, unde publicul o sa inteleaga ce se intampla in cele sase melodii din show, genul de muzica, imbratisarea, schimbarile de imbratisare, stilurile, ritmul, structurile, genul, abordarea, tot. Acolo, publicul este "cultivat" si va fi in stare sa priceapa finesse-urile, nuantele, detaliile. Unde nu merge asa, aplicam varianta 1, si "c'est sufi", pam-pam si gata, i-am pus pe toti pe spate; le-a placut, sunt impresionati si mai vor! Partea buna din toata povestea asta, este ca vor, si ca poate cateva cupluri din public, la insistentele doamnei mai mult, vor ajunge la cursurile de tango, si de acolo va incepe tangoul, altul decat cel de pe scena, cel pe care il poate dansa oricine. Dar, repet, important este sa le placa si sa mai vrea. Exact asa cum zicea, si cum a patit si Bendeac : "Nu as fi crezut ca astazi, voi simti ce-am simtit la un tango argentinian!!! Va recunosc nu sunt pasionat de acest dans, dar ceea ce ati facut pe scena, in fata publicului, in fata noastra, la naiba, in fata unei tari intregi, mi se pare incredibil!" ... despre asta e vorba, de fapt, trebuie sa-i cuceresti, iar tangoul emotioneaza.

Asa cum spunea juriul, CRBL, Mihai Bendeac si Monica Petrica, de la "Romania Danseaza", la preselectii, probabil ca multe fete si-ar dori sa fie in locul Ralucai. Felicitari Raluca. Imaginea ei prezentata mai ales in video-ul de mai sus, este cea a unei tanguera: coc pe ceafa, floare rosie, rochie lunga neagra despicata pe un picior si in spate, spate gol, dantela, ruj rosu! Impecabil, remarcabil. No comments. Sper ca multe fete care au vazut acest show sa isi doreasca sa arate ca ea, sa danseze tango, si sa-si convinga prietenul/sotul/concubinu'/what so ever, si sa vina sa danseze cu noi.

Un alt credit care atarna greu in favoarea tangoului sunt cuvintele Monicai Petrica, prim-balerina la Opera Romana, o personalitate in lumea baletului: "Nu imi ramane decat sa spun ca talentul pe care il aveti si vi l-a daruit Dumnezeu il dezvaluiti aici in fata noastra. Nu cred ca este cineva care sa aprecieze mai mult tangoul argentinian, pentru ca unul dintre spectacolele mele de glorie si suflet este despre tango. Nu imi ramane decat sa va spun ca sunteti fabulosi si m-ati impesionat mult. Va multumesc pentru tot ce ne-ati oferit in aceasta seara".... hmm, cuvantul asta "fabulos".... imi aduce aminte de cineva... :)

Da, cum spuneam, mult succes! Tinem pumnii. Va vedem duminica, pe 19 Mai, LIVE, la Antena 1.




















BAFTA!

Comentarii

Anonim a spus…
Eu nu ma ridic la nivelul dvs de cunostinte in ale tangoului (apropo, ce studii de dans aveti dvs?), asa ca nu-mi permit sa comentez pe tema asta, tot ce pot sa spun e ca cei doi- mai ales Raluca -stralucitoare- fac bine ceea ce fac.
Dar la limba romana, tare v-as mai lua la niste lectii. Atatea greseli in doar doua texte citite...e inadmisibil! Ideie, uochi, infinitivele care se termina cu 2 i...doamna draga, mai puneti mana pe o gramatica romana din scoala primara, ca mare nevoie e!
La Sastresa a spus…
Imi cer scuze ca de cand dansez am inceput sa dezvolt partea de comunicare non-verbala, in defavoarea celei verbale, care se pare ca a inceput sa se atrofieze... remediem, promit!

Articolul trateaza, cu aceasta ocazie, in primul rand promovarea acestui fenomen, tangoul, in al doilea rand traseaza o delimitare intre stilurile care "este", nu are nici un fel de apreciere personala la calitatea dansului, ba chiar aduce ce este deja public si cunoscut: parerile jurilui.

Dar, va intreb eu, daca cei care fac spectacol, CRBL, Bendeac, (nu stiu exact cam ce studii de dans au ei - nu vorbim de Monica) daca ei JURIZEAZA in cadrul unui show de televiziune, eu de ce nu as putea avea o parere, publica, si semnata (nu anonima) depre acelas dans pe care ei il apreciaza? Intamplator este acelas tango... vazut din diverse perspective, una de show TV, alta din perspectiva tangoului cu multiple stiluri. Aprecierea are doar alte valori la baza. Este un foarte bun studiu de caz :) cu multiple implicatii, si foarte educativ.

Sau ar trebui sa am in spate un liceu de balet, o facultate de coregrafie, ar trebui sa fiu un Mihai Petre, cu multe campionate castigate la activ, cu puncte internationale ca sa pot emite o perere despre "un tango"??? Ei jurizeaza un show, eu imi dau cu parerea despre un tango, e o tara libera! :)

Cei care participa acolo nu par sa aibe toti studii de dans (gresesc eu?), parca nu asta se cauta si nu cred ca sunt multi profesionisti, ar fi si unfair, copiii nu ar avea cum sa aibe nici studiile nici experienta profesionistilor... oricum din acest show se va alege dintre mere, pere, piersici si prune... oare care sunt mai bune?

Da, suntem de acord, asa cum spuneti si dvs., asta spuneam si eu "cei doi- mai ales Raluca -stralucitoare- fac bine ceea ce fac." sa nu uitam insa contextul general: show de televiziune. Suntem foarte de acord. Si Bendeac e cu noi "Asa se face show!"

Care este problema, de fapt?
Ah, mi-a scapat, gramatica!
Anonimul "dvs" a spus…
Domnului anonim:
Nu stiti care e nivelul cuiva dar stiti ca nu va "ridicati" la el ?
Bine, puteti sa stati jos.
Recomand sa va puneti la punct cu logica si dupa aceea sa va oferiti serviciile.

Cautati in acest blog